Waterdicht en waterafstotend outdoorkleding

Materiaal kan op verschillende manieren waterdicht gemaakt worden. Dat is mogelijk door een membraam (voering) te verwerken in de kleding of met natuurlijke materialen (zoals wax). Veel kledingfabrikanten gebruiken een eigen membraan. Als dit van toepassing is, hebben we dit per product uitgelegd. Een bekende lining die we apart hebben uitgelegd is die van Gore-Tex. Een veelgebruikte membraan in outdoor kleding. 

Waterdichte kleding is ideaal voor een nat klimaat of onvoorspelbaar weer. Het is handig om waterdichte stoffen te gebruiken, maar het moet wel luchtig en ademend zijn. Daarom zijn de membranen van de betere fabrikanten zo ontwikkeld dat ze van binnen naar buiten ventileren of ademen, en van buiten naar binnen geen water doorlaten. Naast een grote collectie waterdichte jassen en vesten, hebben wij veel waterdichte wandelschoenen, waterdichte wandelbroeken, regenhoezen voor rugzakken en onderhoudsmiddelen die een waterafstotende laag op de producten aanbrengt. Bij waterdichte kleding moeten de naden altijd getaped zijn. Dit betekent dat er aan de binnenkant van de naad onzichtbaar tape is geplakt, waardoor ze niet gaan lekken.

Het ene kledingstuk is meer waterdicht dan een ander kledingstuk. Dit wordt uitgedrukt door de waterkolom van een materiaal/membraan. De waterkolom is de waterdruk die een kledingstuk (vaak bij jassen) per vierkante millimeter aan kan zonder door te lekken:

* 0 mm: niet waterdicht

* 0-1000 mm: waterafstotend, maar niet waterdicht

* 1000-5000 mm: waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen druk, zoals het zitten of leunen tegen natte oppervlakken of het dragen van rugzakken

* 5000-15.000 mm: volledig waterdicht in de regen en bestand tegen veel druk, maar lekt wel als je lang zit op natte oppervlakken (bij broeken), wel geschikt voor een dagrugzak (max. 20 liter) maar niet voor een zware backpack

* 15.000-30.000 mm: volledig waterdicht, zelfs bij extreme druk en bij ondiepe onderdompeling

* Meer dan 30.000 mm: volledig waterdicht, gemaakt van non-poreuze (niet doorlatende) materialen die nooit lekken

We hebben ook kleding die waterafstotend is. Dit betekent dat het bij een milde regenbui, bij vocht of dauw niet direct nat wordt, maar dat het kledingstuk na verloop van tijd wel vocht opneemt en vocht doorlaat. Dit is vaak zo bij softshells. Om kleding die niet (meer) waterdicht is te behandelen, kun je ze impregneren. Bij bepaalde kleding is het mogelijk om een waterafstotende laag aan te brengen met wax. Alle kleding die dat betreft, hebben meer uitleg per product.

 

Winddicht

Harde wind, soms ook in combinatie met koude lucht, zorgt voor warmteverlies, een lage gevoelstemperatuur en een onaangenaam gevoel. Winddichte outdoorkleding voorkomt dit. Een kledingstuk is pas winddicht als het materiaal per vierkante meter niet meer dan 5 liter lucht per seconde doorlaat. Alle producten die voorzien zijn van Gore-Tex voldoen aan deze norm en overtreffen die zelfs. In ons assortiment kom je ook veel kleding tegen die winddicht is. Sommige kledingmerken gebruiken dan hun eigen soort membraan, dit is dan per product vermeld. Winddichte kleding is ideaal tijdens wandelingen, wintersport of tijdens het fietsen. Het ventileert beter dan waterdichte kleding, het draagt fijn en is vaak iets beter betaalbaar dan water- en winddichte kleding.

 

Ademende/ventilerende kleding

Wanneer je actief bezig bent wil je lichaam warmte afvoeren, dat zet zich om in warmte en dan krijg je het bekende transpireren. Ademende kleding (ook wel ventilerende kleding genoemd) zorgt dat transpiratie, in de vorm van verdampend vocht, wordt doorgelaten. Wanneer het vocht kan ontsnappen uit de kleding blijft de huid aangenaam en droog aanvoelen. Dit zorgt voor een heerlijk comfortabel gevoel. Afhankelijk van de intensiteit van uw activiteiten zijn er meer of minder ademende stoffen en membranen beschikbaar.

Er zijn er nog veel meer eigenschappen die wandel- en outdoorkleding comfortabel maken, denk aan: sneldrogend, reukloos, UV-beschermend, lichtgewicht of stretch. Daarnaast is de duurzaamheid van de kleding van belang. Wij selecteren ons assortiment op merken die zo veel als de huidige techniek toelaat, rekening houden met onze planeet. Ecologisch of duurzaam ontwikkelde materialen zijn uiteindelijk voor iedereen beter. Wanneer kleding hiervan is voorzien, staat er vaak meer uitleg bij de producten.

 

Heb je vragen of wil je meer weten over waterdichte, winddichte en ademende kleding? Neem dan gerust contact met ons op! Dan vinden we samen de juiste outdoorkleding die bij jou past.