Vaude, een bekende naam op het gebied van artikelen in de outdoorbranche. Ook bij Antilope in de winkel een merk dat ruim vertegenwoordigd is met onder andere kleding, rugzakken, slaapzakken en slaapmatten.

Of je nu een bewuste consument bent of gewoon op zoek naar een goed en mooi product, bij Vaude komt iedereen aan z’n trekken. Het Greenshape-logo, te vinden aan de producten van Vaude, staat voor producten die functioneel zijn, milieu- en sociaal vriendelijk geproduceerd en gemaakt van duurzame materialen. 

Ieder outdoormerk maakt producten om jou als gebruiker zo goed voorbereid mogelijk te laten genieten van het buitenleven. Vaude voegt daar nog iets extra’s aan toe.

Zij zijn koploper op het gebied van duurzaam produceren en sociaal verantwoord ondernemen.

Over wat dat precies inhoudt en wat “ik” als consument daar aan heb, gaat dit blog.

Productieproces

Voordat een product in de winkel hangt, is er een heel proces aan vooraf gegaan. 

Duurzaamheid is een breed begrip dat bij Vaude verder gaat dan een verantwoord eindproduct.

Hieronder een aantal stappen uitgewerkt om een indruk te geven wat hier zoal bij komt kijken:

Ontwerp:

Tijdloos (niet mode onderhevig). Duurzaam en van duurzame materialen. Goed te repareren en gemaakt van duurzame producten.

Materialen:

Gemaakt door producenten op (gecertificeerd) milieuvriendelijke wijze. Producenten die voor de werknemers op sociaal vlak gecertificeerde standaards hanteren (denk aan veiligheid, loon, kinderarbeid, etc.) Gebruik maken van natuurlijke, milieuvriendelijke materialen. 

Fabricage: 

Op basis van de standaards volgens de Fair Wear Foundation. Vaude heeft hier de hoogst haalbare status verworven.

Gebruik en verzorging:

Wasbaar op lage temperaturen. Chemisch reinigen is niet vereist. Vaude repair service en Repair Café. Samenwerking met Ifixit.

Recycling:

Gebruik maken van gerecyclede materialen en materialen die weer recyclebaar zijn.

Uitstekende kwaliteit waardoor het product lang meegaat en ook tweedehands gebruik mogelijk maakt.

Vaude heeft een filmpje waarin alles wordt toegelicht.

Wist u dat…

Hieronder tip ik nog graag een aantal actuele onderwerpen aan die mij als consument bezighouden en waar Vaude een goede bijdrage levert.

Verminderen micro fibers

Micro Fibers, dat zijn de stofjes die vrijkomen als je technische materialen wast. Deze minuscule deeltjes vervuilen het water zeer en zijn er niet uit te zeven, waardoor ze weer in de natuur terechtkomen. Een voorbeeld hiervan is het wassen van fleece. Hierbij komen heel veel van deze Micro Fibers vrij. Door productontwikkeling heeft Vaude een fleece ontwikkeld op basis van houtvezels. Heerlijk zacht maar zonder de schadelijke effecten. Op de labels die aan de producten van Vaude hangen, kun je precies zien welke stoffen gebruikt zijn en waarvan ze gemaakt zijn.

Voordelen gebruik gerecyclede materialen

Alleen al kijkend naar besparingen: tot 60% energie, tot 32% op CO2, tot 94% op water, tot 100% op olie en uiteraard minder afval…

Membranen en coatings

Een membraan zit in de stof om deze wind-, water- en vuilafwerend te maken. De meeste gebruikte membranen zijn zeer grote milieuvervuilers die veelvuldig worden toegepast in outdoorartikelen. Als je wilt genieten van de natuur (vaak het geval als je outdoorspullen gebruikt) dan is het moeilijk te begrijpen dat je juist met deze producten je een spoor van vervuiling achterlaat in de natuur en deze ook gevolgen lijken te hebben voor de gezondheid. 

Vaude heeft al vele stappen gezet om het gebruik van deze stoffen terug te dringen. Gestart in 2011 met de ontwikkeling van PFC-vrije membranen (genaamd Ceplex). In 2020 zullen alle Vaude-producten vrij zijn van deze schadelijke producten. 

Er zijn meerdere type Ceplex-membranen. Afhankelijk van het gebruik van het artikel wordt het membraan gekozen. Grondstoffen van deze membranen zijn bijvoorbeeld bestanddelen van de koffieplant en ook PET.



Naast membranen worden ook coatings toegepast (een laag aangebracht op de stof) om artikelen water- en vuilafstotend te maken. Deze coatings kunnen op een milieuvriendelijke manier worden geproduceerd. Omdat deze coating in de natuur terecht komt, bijvoorbeeld als je in de regen loopt, kun je hier als gebruiker je steentje bijdragen door hier op te letten bij de aanschaf.

Bij Vaude heet deze coating Eco Finish. Deze laag kun je opnieuw activeren bijvoorbeeld door strijken. Onderhoud van producten met een Eco Finish doe je met een onderhoudsproduct voorzien van het bluesign-logo.

Reparaties

Veel Vaude-producten kunnen gerepareerd worden. Uiteraard kan dat bij Vaude in Duitsland. De samenwerking met Ifixit is mede tot stand gekomen om het heen-en-weer sturen van artikelen naar Vaude Duitsland ter reparatie te minimaliseren (milieu aspect van het verzenden). Op Ifixit.com vind je de mogelijkheid om reparatie onderdelen van je Vaude producten te bestellen, maar ook reparatiehandleidingen voor veel artikelen.

Repair café

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om allerlei mogelijke reparaties uit te voeren. Niet alleen op Vaude-producten, overigens. Neem eens een kijkje naar de mogelijkheden bij een Repair Café bij jou in de buurt.

Tot slot nog iets over Vaude, het bedrijf:

Het hoofdkantoor van Vaude is gevestigd in Tettnang in het zuiden van Duitsland (absoluut een aanrader om ook eens heen te gaan op wandelvakantie, het is er lieflijk met glooiende heuvels en een prachtige natuur). De wereld verbeteren met het werk wat ze doen, hoe ze werken en hoe ze de producten maken, is het motto van Vaude. Met veel passie en toewijding uitgedragen door Antje von Dewitz die de leiding van het bedrijf in 2009 van haar vader heeft overgenomen.

Vanuit alle disciplines binnen de organisatie zijn er teams samengesteld die zorgen voor input op het gebied van:

1. Milieu en milieudoelstellingen.

2. Holistische benadering van bedrijfsvoering. Niet alleen gericht op winst maken maar ook richten op medewerker, stad, community, etc. (voorbeelden: het lokale zwembad onder beheer genomen, aanwezigheid van kinderopvang zowel voor kinderen van medewerkers als inwoners van het dorp, een kantine met gezond, lokaal, ecologisch, zelfgekookt eten, sportmogelijkheden voor medewerkers).

3. En uiteraard de producten. Van ontwerp tot hergebruik.

Deze drie doelstellingen vormen tevens de basis voor de ontwikkeling van Greenshape versie 2.0.