Categorieën

Hoe onderhoud ik mijn wandelschoenen?Om te zorgen dat u lang plezier blijft houden van uw wandelschoenen is het belangrijk dat u ze regelmatig onderhoudt. Het is aan te raden om de schoenen na elke wandeling schoon te maken met een borstel en lauwwarm water. Zo nu en dan is het nodig dat u uw schoenen uitgebreider behandeld. Hierdoor blijven uw schoenen er niet alleen mooi uitzien, maar blijft ook de kwaliteit van de schoen hoog.

Stap 1 Voorbereiding

Als uw schoenen nat en vies zijn, laat u ze eerst drogen in een goed geventileerde ruimte. Hierbij is het belangrijk dat u ze niet te dicht bij de verwarming of kachel zet. Als u dat wel doet, kan het leer namelijk uitdrogen en scheuren. Haal de veters en de inlegzolen uit de wandelschoenen. Vaak blijft er vuil achter op de plekken waar de veters zitten of komt het impregnatie materiaal niet op de plaatsen waar de veter overheen zit. Het is daarom belangrijk om de veters uit de schoenen te halen als u ze schoonmaakt en behandelt. Door de inlegzolen uit de wandelschoen te halen, kan het binnen gedeelte van de schoen beter drogen. Juist de inlegzolen nemen veel vocht op.

Stap 2 Schoonmaken

Als uw schoenen droog zijn, kunt u het vuil eraf borstelen met een borstel. Gebruik een zachte borstel zodat u het leer niet beschadigd. Als u het grove vuil verwijderd heeft, kunt u de buitenkant van de schoenen met lauw water schoonmaken. Bij het schoonmaken van leren wandelschoenen, kunt u beter geen zeep gebruiken. Zeep kan het leer beschadigen en is slecht voor de impregnatie. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen om wandelschoenen mee te reinigen, maar dat is in principe niet nodig.

Wanneer u de binnenkant van de schoenen ook wilt reinigen, kunt u dat het beste doen met lauw water. Bij een textiel voering kunt u een beetje groene zeep gebruiken. Dit helpt om de transpiratielucht uit de schoenen te verwijderen en het ademend vermogen van een GORE-TEX membraan te herstellen.

Als u de schoenen niet wilt impregneren, kunt u ze na het schoonmaken laten drogen in een goed geventileerde ruimte.

Stap 3 Impregneren

Na verloop van tijd worden wandelschoenen minder water- en vuilafstotend. Door uw wandelschoen te impregneren, herstelt het water- en vuilafstotende vermogen van de schoen. Meestal staat op de achterkant van het impregneermiddel beschreven hoe u de wandelschoen moet impregneren. De schoenen moeten meestal licht vochtig zijn als u ze inspuit met een impregneerspray. De meeste impregneermiddelen zijn namelijk op waterbasis en trekken beter in het leer als de wandelschoen nog vochtig is. Als u gebruik maakt van een middel op oliebasis is het juist belangrijk dat de schoenen goed droog zijn voordat u ze behandelt. U kunt de schoenen het beste buiten inspuiten op een afstand van ongeveer 30 cm.

Overig onderhoud

Voor leren wandelschoenen geldt dat het leer na langdurig of intensief gebruik uitdroogt, bros wordt en kan gaan scheuren. Om dit te voorkomen, kunt u het leer met een wax of conditioner behandelen. De stootrand van de schoen kunt u ook insmeren met het onderhoudsmiddel. Op het onderhoudsmiddel staat vaak vermeld hoe het aangebracht moet worden. Met een doekje of borstel kunt u de wandelschoen met wax inwrijven. Overtollige wax kunt u met een borstel verwijderen.

Let op: Het ruwe oppervlak van suède en nubuck wordt glad, glanzend en donker door waxen. Als u dit niet mooi vindt, kunt u uw schoenen beter niet waxen. Met een suèdeborstel kunt u het leer weer iets opruwen, maar het wordt nooit helemaal hetzelfde als dat het was.

Gebruik geen olie of vet! Door het leer te oliën of in te vetten wordt het wel zacht en waterdicht, maar de wandelschoen is dan niet meer stabiel en ademend. Het leer wordt slap, de poriën van het leer worden afgesloten en gelijmde delen van de schoen kunnen loslaten.

Opbergen

Bewaar uw wandelschoenen op een droge, goed geventileerde plek. Zet de wandelschoenen dus niet in de auto of in de buurt van de verwarming. In vochtige ruimtes kunnen de schoenen gaan schimmelen. U kunt eventueel een houten schoenspanner in uw wandelschoen plaatsen om ze netjes in vorm te houden.

Op pad met de juiste regenkleding
Op pad met de juiste regenkleding

Met de hedendaagse regenkleding is zweten verleden tijd en loop je er toch stijlvol bij. Waar let je op? Wij helpen je...

Lees het volledige artikel
Antilope Outdoor gaat uitbreiden
Antilope Outdoor gaat uitbreiden

Na ruim 8 jaar aan de Cortgene 9 in Alblasserdam hebben we het ambachtsherenhuis Huis Rijkee aan Cortgene 7 ook bij onze...

Lees het volledige artikel