Ambachtsherenhuis Rijkee en Antilope Outdoor

Vol trots vertellen wij elke keer weer dat onze outdoorwinkel gevestigd is in het historische Ambachtsherenhuis Rijkee te Alblasserdam. Het verhaal van Antilope Outdoor start in 2013, maar het verhaal van Huis Rijkee is vele jaren ouder. Wij nemen u graag mee door de geschiedenis van het huis en hoe het nu functioneert als onze winkel.

De historie van Huis Rijkee

1841: de bouw
Huis Rijke is een dijkhuis aan de Cortgene in Alblasserdam. De bouw vond al plaats in 1841, in opdracht van de ambachtsheer Cornelis Azn. Rijkee. Dit voor een begroting van ƒ14.126,40. Het gebouw bestaat uit het woonhuis en het koetshuis.

Het woonhuis is 15 m lang en 12,80 m diep. Het koetshuis was bij de bouw 13 m lang en 10 m diep. In de jaren vijftig werd de helft van het koetshuis verkocht, waarna dit gedeelte werd gesloopt.

Adriën Gerard Rijkee in de deuropening, met op de voorgrond waarschijnlijk zoon Cornelis.Adrie Rijkee met een schoolklas voor het oude koetshuis. Rond 1936.

1960: huurders
Het pand is tot 1988 in eigendom geweest van de familie Rijkee. Rond 1957/58 kon de familie niet meer zelf in het pand wonen. Het Ambachtsherenhuis werd van 1960 tot 2002 gehuurd door Adriaan de Jonge, antiekzaak V.O.F. A. de Jonge en Zn.

Hendrik de Jong had op Cortgene 21 een ijzerwarenzaak. Hij gebruikte van 1956 tot 1973 het koetshuis als opslagplaats voor haarden, kachels en wasautomaten en als stalling voor zijn bestelauto. Zijn zoon Arend de Jong heeft in het kantoor van het Koetshuis van 1959 tot 1961 kampeerartikelen verkocht.

1961: in verval
In 1961 raakte het pand al aardig verwaarloosd. Restauratie zou nodig zijn, echter heeft dat nog ruim veertig jaar op zich laten wachten.

In 1988 is het pand via de nalatenschap van Adrien Gerard Rijkee in handen gekomen van de heer J. Valk en mevrouw H. Valk-de Jongh. In 2002 werd het pand gekocht door gemeente Alblasserdam, in eerste instantie met het doel om het te betrekken bij het gemeentehuis, als trouwlocatie. Ondertussen was het pand zo scheef gezakt, dat het op instorten stond. Daarom werd het eind 2003 gestut met zware houten balken en metalen stangen.

Huis Rijkee met stutbalken.De achterzijde van het huis in tijden van verval.

2003: rijksmonument
Tevens werd in 2003 een bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd, waarmee het pand als rijksmonument gewaardeerd werd. Hierdoor ontstonden er specifieke richtlijnen voor een latere restauratie. Zoals het handhaven van het originele interieur.

Deze restauratie werd van 2008 tot 2010 uitgevoerd door de huidige eigenaar, Vereniging Hendrick de Keyser. Deze vereniging kocht in 2006 het monumentale pand voor een symbolisch bedrag van €1, met de verplichting tot restauratie.

2008 - 2010: restauratie
De restauratie werd in 2008 gestart met bouwkundig herstel. Het huis rust nu onzichtbaar op een dragende betonvloer. Hierna is het casco van het huis hersteld, zoals de velen scheuren en vervanging van delen van het dak. Omdat de dijk in de loop der tijd verhoogd was, moest ook de voorgevel gedeeltelijk uitgegraven worden. Hierbij werd een bijzondere vondst gedaan: de historische terrazzo stoepplaat bleek nog aanwezig! Als laatste is de binnenkant van het pand gerestaureerd, met behoud van het 19de-eeuwse interieur. Waar we nu nog steeds van mogen genieten.

Het ambachtshuis en koetshuis tijdens de restauratieDe originele terrazzo stoepplaat bij de voordeur van het huis.

2013: Antilope Outdoor in het Koetshuis
Na de restauratie hebben het huis en het koetshuis nog 3 jaar te huur gestaan. In 2013 besloten Lida en Evert om van hun passie en hobby hun werk te maken. Ze kregen de sleutel van het gerestaureerde koetshuis en hebben de winkel Antilope Outdoor geopend.
Later in datzelfde jaar werd het Ambachtsherenhuis betrokken door een internet bureau.

2021: Antilope Outdoor gaat uitbreiden
In augustus 2021 was het dan zover. Onze collectie vroeg om meer ruimte. En die ruimte vonden we in het Ambachtsherenhuis. Op 25 augustus 2021 was de sleuteloverdracht en kon het verbouwen beginnen. Hoe deze verbouwing verloopt, dat leest u hier.

2022: Heropening van de winkel
Op 7 oktober 2022 was het zover. De verbouwing is klaar en de winkel kon heropend worden. Onder het toeziend oog van vele genodigden werd het oranje lint doorgeknipt door mevrouw B.C.O. Ouweneel-van Dam en meneer Arend de Jong. Dit nadat zij aankwamen in de originele koets van familie Rijkee.

Opening van Antilope Outdoor op 17 mei 2013Sleuteloverdracht van het Ambachtsherenhuis Rijkee aan Antilope Outdoor op 25 augustus 2021
7 oktober 2022: Mevrouw Ouweneel-Van Dam en meneer De Jong komen voor
de heropening aan in de originele koets van familie Rijkee.
Het doorknippen van het lint door mevrouw Ouweneel-van Dam en meneer De Jong op 7 oktober 2022

Wandel mee door huis Rijkee

Met de sleuteloverdracht van Cortgene 7 hebben wij onze winkel 3x groter kunnen maken. Er was wel nog het nodige werk nodig om het Ambachtsherenhuis tot winkel om te toveren. We nemen u mee door het historische pand en onze winkel. Natuurlijk bent u ook van harte welkom om de winkel te bezoeken.

Wist u dat u sinds kort ook een audiotour kunt volgen door onze winkel? Met uw eigen telefoon leert u alles over de geschiedenis van het pand, terwijl dat u het met eigen ogen kunt bezichtigen. Zoek de QR codes op in de winkel of vraag ernaar bij onze medewerkers.

Welkom!
Het woonhuis heeft een monumentale gevel, met een grote voordeur in het midden, hoge vensters en een zware kroonlijst. Ondanks deze grote voordeur is de ingang van onze winkel aan de linkerkant, de koetsingang van het koetshuis. Wij heten u van harte welkom!

Koetshuis
Als u onze winkel inloopt, beeld u dan in dat u in de vroegere stal staat. Waar 180 jaar geleden de koetsen en paarden gestald stonden, daar vindt u nu een deel van onze herencollectie. Aan uw rechterhand was vroeger het kantoor. Hier is nu onze toonbank met diverse outdoorartikelen terug te vinden. Gaat u de trap op naar de stalzolder, dan vindt u daar nog meer herencollectie en onze Barebonesartikelen.

Via de ’stal’ of het ’kantoor’ loopt u de gang in. U vindt hier onze sokkencollectieVia deze gang kunt u doorlopen naar het Ambachtsherenhuis.

De ingang van het koetshuis, hier nog in vervalHet koetshuis na de restauratie in 2012Het koetshuis als winkel

Ambachtsherenhuis
Het interieur van het Ambachtsherenhuis is goed bewaard gebleven. De uitstraling van een deftig herenhuis uit het midden van de 19de eeuw is duidelijk terug te zien. De vertrekken staan door middel van tussendeuren met elkaar in verbinding. Het hele huis heeft grenenhouten vloeren en alle ramen bevatten vouwblinden. Met het inrichten van onze winkel zorgen we dat alle 19de-eeuwse elementen zichtbaar blijven. Sterker nog, we proberen ze juist te benadrukken, want ze mogen zeker gezien worden.

Achterbeuk
Het huis is opgebouwd uit twee beuken. Via het koetshuis loopt u nu de lange gang in, door de achterbeuk van het huis. Hier voelt u gelijk aan uw benen dat het huis in de loop der jaren scheef gezakt is. De vloer loopt hier scheef af naar de straatkant.

In de lange gang vindt u onder andere onze hoeden, mutsen, buffs en kampeerartikelen. Aan de linkerkant is de oude ’keuken’, nu ook wel koffiekamer genoemd. Links in de hoek is de originele pomp met hardstenen gootsteen bewaard gebleven. Ernaast ziet u de oude schouw. Heeft u de broodoven boven in de schouw al ontdekt? In de ’keuken’ zetten wij voor u een heerlijke kop koffie. Tevens kunnen wij hier voor u een voetmeting uitvoeren en vindt u hier alle producten voor voetverzorging.

Het keukenblokje met hardstenen gootsteen en originele pomp

Via de gang loopt u verder naar onze damescollectie. Aan uw linkerhand gaat u onder de toog door naar de ’eetkamer’. Links ziet u een houten schouw met een gestuukte boezem met rondboog en ornament. In deze kamer vindt u een deel van onze damescollectie. Ook kunt u hier onze Woolpowercollectie bekijken. Aan de kast met onze Woolpower-producten kunt u heel goed zien hoe scheef het pand is.

Rechts gaat u door de doorgang naar de ’salon’. Vroeger functioneerde deze kamer ook als slaapkamer, verklapt de bedstee in de hoek. Wist u dat in 2008 onder deze bedstee een kluis is aangetroffen? Helaas zonder schat ;-) In deze kamer vindt u vandaag de dag een deel van onze damescollectie en een paskamer.

De schouw en inbouwkast in de eetkamer na de restauratieDe schouw en inbouwkast in de eetkamer als winkelDe salon als winkel, met achter in de hoek de bedstee 

Voorbeuk
Naar rechts kunt u doorlopen naar de ’zomerkamer’ aan de voorkant van het huis. Deze kamer werd als zitkamer gebruikt in de zomermaanden. Doordat de zon als eerste van deze kamer afdraait, is het hier in de zomermaanden koeler dan op andere plaatsen in het huis. Op de frissere zomeravonden werd de ruimte extra opgewarmd met de Engelse houten schouw met gemarmerd hoofdgestel. Heeft u de kasten hoog in de muren al ontdekt? Wij ontvangen u in deze prachtige kamer graag voor het passen van onze collectie dameskleding en -schoenen.

De zomerkamer na de restauratieDe zomerkamer in gebruik als winkel

Loopt u nu rechtsaf door de deur, dan komt u in de ’entreehal’ met aan uw linkerhand de originele voordeur. Hier vindt u eveneens een deel van onze damescollectie. 
Loopt u rechtdoor, dan ontvangen wij u graag in de ’winterkamer’. In tegenstelling tot de zomerkamer staat de zon het langst op deze kamer, waardoor het juist in de winter hier fijn vertoeven is. Ook deze kamer heeft een schouw die vroeger werd gebruikt om de kamer bij te warmen. Op de brede vensterbanken kunt u genieten van de zon, terwijl dat u uw schoenen past onder het genot van een kop koffie.

De winterkamer na de restauratieDe winterkamer in gebruik als winkel

De zolderverdieping
Via de gang loopt u weer terug richting het koetshuis. Aan uw linkerkant leidt een bruine trap naar onze zolderverdieping. Bovenaan de trap zitten nu nog steeds twee klapdeurtjes, die als traphekjes hebben gediend. De trap komt uit op een ruime overloop met een bedstede. Hier bieden wij u onze collectie Lezyne en fietstassen en -kleding aan.

Zowel rechts als links bevindt zich een slaapkamer aan de voorkant van het pand. In de slaapkamer, nu bediendenkamer genoemd, gelijk naast de trap kunt u uw favoriete rugzak uitzoeken. In de slaapkamer aan de linkerkant kunt u een slaapzak- of matje uitproberen. Wees gerust, we maken u wel wakker voordat de winkel gaat sluiten. ;-)

Aan de achterzijde van het pand bevindt zich de ’achterzolder’ met daarnaast het zogenoemde ’meidenkamertje’ met een bedstede. De achterzolder en kamer zijn toegankelijk via de overloop en worden door ons gebruikt als kantoor.

De overloop met boven aan de trap de originele traphekjesDe overloop wordt nu ingericht als winkel
De zolder ten tijde van de verbouwing.De zolder, nu in gebruik als ons kantoorEen van de slaapkamers in gebruik als rugzakkenkamer

De onderverdieping
Zowel het woonhuis als het koetshuis hebben een onderverdieping, door het hoogteverschil tussen de dijk en het laagveen. Hier zaten in het woonhuis de keuken, het personeelsvertrek en de voorraadkamers en in het koetshuis de paardenstallen. Nu functioneert het als ons magazijn en de inpakruimte voor online bestellingen.

De tuin
Wat is een Ambachtsherenhuis zonder tuin. Achter het huis kocht de familie Rijkee een groot erf aan waar het landschapspark werd aangelegd. Dit staat nu bekend als ’bos van Rijkee’. In 2006 werd een deel grenzend aan Huis Rijkee gescheiden van het bos. Als outdoorwinkel, maken wij natuurlijk graag gebruik van het buitengedeelte. In de tuin is nu ons Experience center terug te vinden. Hier kunt u op verschillende paden, met verschillende ondergronden uitgebreid uw nieuwe schoenen uitproberen.

De tuin voor de uitbreiding van onze winkelHet Experience Center om uw schoenen te testen.

Bronnen:

  • Vereniging Hendrick de Keyser
  • Ouweneel-Van Dam, B.C.O. (2012). Ambachtsherenhuis Rijkee en zijn bewoners. Stichting Publicaties West-Alblasserwaard.
  • Historische foto's en restauratiefoto's: B.C. Ouweneel - van Dam
  • Winkelfoto's: Antilope Outdoor.

Wandelen, fietsen en kanoën in Nederland met mooisteroutes.nl
Wandelen, fietsen en kanoën in Nederland met mooisteroutes.nl

Op mooisteroutes.nl vind je een groot...

Lees het volledige artikel
Tips voor de Nijmeegse 4Daagse
Tips voor de Nijmeegse 4Daagse

Loop jij mee met de 4Daagse? We hebben een aantal handige tips voor je om je goed voor te bereiden op dit intensieve wandelevent. Succes!

Lees het volledige artikel