Categorieën

Materialen outdoorkleding



Outdoorkleding wordt gemaakt van vele verschillende materialen. Ieder materiaal heeft weer verschillende eigenschappen, zoals warm,of juist verkoelend, snel drogend, met of zonder stretch.

Merino wol

De Marino is een schapenras, die z’n oorspronkelijke leefgebied in Marokko heeft. De schapen waren en zijn erg populair vanwege de prachtige kwaliteit wol. Door de loop van de eeuwen zijn de schapen verspreid over de gehele wereld, maar zijn ze voornamelijk in Nieuw-Zeeland en Australië verder gefokt.

De wol heeft een prachtige structuur, per vierkante centimeter groeien namelijk tien keer zoveel haartjes dan bij andere rassen, waardoor er een fijne structuur ontstaat die niet kriebelt. De wol is zeer goed ademend en beschermt goed tegen koude winters en warme zomers.

De voordelen van merino wol zijn:

* Temperatuur: Merino wol houdt u van nature warm in koude omstandigheden en het houdt je koel bij warm weer.

* Ademend: Merino wol absorbeert vocht en laat vocht ook ventileren, om oververhitting en een klam gevoel te voorkomen

* UV-bescherming: Merino wol biedt extra bescherming tegen schadelijke UV straling

* Geen geurtjes: Merino is van nature antibacterieel, waardoor je materiaal dat van marinowol gemaakt is, prima een paar dagen achter elkaar kunt dragen

De nadelen van merino wol is dat het best prijzig is en niet zo slijtvast (het slijt relatief snel). Verder is merino wol een heel goed en ecologisch duurzaam materiaal en het is met name geschikt bij inspanningen waarin draagcomfort belangrijk is!

Dons

Moet het echt warm zijn, dan wordt er vaak gebruik gemaakt van een vulling van donsveren. Mat name jassen en slaapzakken zijn nogal eens gevoerd met dons. Deze hebben een hoog isolerend vermogen, zodat je zelfs bij de koudste temperaturen toch heerlijk warm blijft. Er bestaan twee soorten dons: eendendons en ganzendons. Omdat een gans groter is dan een eend, heeft hij ook grotere donsvlokken en een hogere isolatiewaarde. Dit betekent dat er minder dons nodig is om hetzelfde warmteniveau te bereiken. Ook is ganzendons iets sterker dan eendendons en behoudt het langer zijn volume. Wel heeft eendendons een iets betere kwaliteit.

Sommige kledingstukken zijn meer isolerend dan andere kledingstukken. Dat wordt bepaald door de vulkracht waarmee het dons in een kledingstuk of slaapzak wordt gedrukt. Dit aantal varieert van 300 cuin gevuld tot ongeveer 900 cuin gevuld (in het Engels down fill). Deze waarde laat zien in hoeverre het dons stilstaande lucht kan vasthouden en dat zorgt uiteindelijk voor de isolatie.

Down-Fill-Power.jpg

* 400-450 cuin: middelmatige kwaliteit

* 500-550 cuin: goede kwaliteit, geschikt voor dagelijks gebruik

* 600 cuin: zeer goede kwaliteit, warm, lichtgewicht, geschikt voor dagelijks gebruik

* 700 cuin: zeer goede kwaliteit, een lichtgewicht isolatie voor diverse temperaturen

* 800 cuin: extreem hoge kwaliteit, voor uitstekende warmte en prestaties

* 900 cuin: extreem hoge kwaliteit, de beste isolatie, lichtgewicht en heerlijk warm

Katoen

Veel alledaagse kleding is gemaakt van katoen. Wij raden vaak af op puur katoenen kleding te dragen bij outdooractiviteiten, want het neemt vocht op maar staat het niet af naar de volgende laag. Hierdoor krijg je snel een klam gevoel, de kleding wordt koud zodra je niet actief bent en daarmee koel je zelf ook te snel af, zeker als er een briesje wind waait. Je kunt katoen dragen bij weinig inspanning en op momenten waarin je weinig niet transpireert.

Synthetisch materiaal

In heel veel kleding wordt (gedeeltelijk) synthetisch materiaal gebruikt. Synthetische stof is een verzamelnaam van kunststoffen, zoals polyamide, polyester of elastaan. De voordelen van synthetische materialen is dat ze licht, sneldrogend en ventilerend zijn. De nadelen zijn dat het van nature gaat stinken, geen vocht opneemt (alleen vocht doorlaat) en een lager draagcomfort heeft. Het is geschikt voor inspannende sporten, waar veel gevraagd wordt van het materiaal. Echter ook deze materialen zijn ze verder aan het ontwikkelen. Zo krijgen veel shirts van Vaude een antimicrobiële behandeling wat zorgt voor een effectieve hygiënische bescherming en het voorkomt onaangename geuren.    

Ondanks de uitgebreide kennis en technologieën lukt het kledingfabrikanten nog niet om de natuurlijke materialen, zoals dons en wol, qua comfort en eigenschappen na te maken. Zo blijkt maar weer dat datgene wat uit de natuur komt nog steeds de beste presentaties en het hoogste draagcomfort levert. Al onze producten die zijn voorzien van deze natuurlijke materialen, zijn op een verantwoorde en eerlijke manier geproduceerd.

Een tekenbeet voorkomen en behandelen
Een tekenbeet voorkomen en behandelen

In bossen en grassen ligt de teek op de loer. We geven je tips hoe je een tekenbeet kan voorkomen en hoe je een beet moet behandelen. 

Lees het volledige artikel
Zo strik je de veters van je wandelschoenen
Zo strik je de veters van je wandelschoenen

Ken jij deze strik- en rijgtechnieken al? Wij helpen je voor meer wandelcomfort!

Lees het volledige artikel