Categorieën

Hoe kies ik regenkleding?



Dankzij regenkleding is het ook met regenachtig weer mogelijk om te kunnen genieten van uw favoriete outdooractiviteit. Maar hoe kiest u de beste kleding? Daarvoor is het eerst belangrijk om te weten uit welke materialen regenkleding bestaat. Vervolgens vertellen we u kort uit welke soorten regenkleding u kunt kiezen.

De materialen van regenkleding

Regenkleding moet waterdicht en ademend tegelijk zijn. Dankzij de opbouw in meerdere lagen en het gebruik van membranen kan hieraan voldaan worden. 

Ademende regenkleding dankzij membranen

Een veelgehoorde ergernis over regenkleding is dat je er snel in gaat zweten. Maar dat is met de hedendaagse regenkleding gelukkig verleden tijd dankzij ademende membranen in de kleding. 

Er zijn 2 soorten membranen. Het microporeuze membraan (bijvoorbeeld Gore-Tex) bestaat uit zeer kleine gaatjes die geen regen naar binnen doorlaten, maar wel waterdampen naar buiten. 
Een hydrofiel membraan (bijvoorbeeld Sympatex) heeft geen gaatjes. Ook deze laag laat geen vloeibaar water door. De afzonderlijke watermoleculen (waterdamp) bewegen zich naar de buitenkant van de stof en kunnen er daar uit. Ze zoeken de minst vochtige en koelste kant van het membraan op. 

Regenjassen opgebouwd in lagen

Regenjassen worden opgebouwd in lagen (laminaten). Zo bestaan de twee- en drielaags jassen.
Bij tweelaags jassen zijn het membraan en de bovenstof met elkaar verbonden. Meestal beschermt een losse voering het membraan aan de binnenkant. De lichtere jassen hebben geen losse voering, maar juist een dun laagje ter bescherming. Deze worden ook wel tweeënhalflaags jassen genoemd.
Bij de drielaags jassen zijn de bovenstof, het membraan en de binnenvoering aan elkaar verbonden. De lagen zitten dus niet los van elkaar.
Als laatste zijn er ook nog regenjassen voor dagelijks gebruik. Deze hebben alleen een coating aan de binnenkant.

Waterdicht met de waterkolom

Hoe waterdicht de regenkleding is, wordt aangegeven met de waterkolom. De waterkolom geeft aan hoeveel waterdruk een stof per vierkante centimeter kan hebben, voordat het gaat doorlekken. Dit wordt met behulp van een met water gevulde cilinder in een laboratorium bepaald. Een waterkolom van 3.000 mm geeft aan dat de stof pas doorlekt wanneer er 3 meter water op een vierkante centimeter drukt. Een waterkolom van 1.500 mm en hoger wordt als waterdicht beschouwd. Maar let op! Gaat u in het gras zitten of draagt u een rugzak, dan wordt de druk hoger en heeft u een kledingstuk met een hogere waterkolom nodig. 

Getapete naden

De stof van de regenkleding kan dus ademen en is waterdicht. Maar laten we de naden niet vergeten. Wordt hier niks aan gedaan, dan komt de regen alsnog via de naden naar binnen. Daarom wordt elke naad getapet. Dit houdt de regen buiten. 

Regenjas of poncho, waar kunt u uit kiezen?

Regenkleding is er in veel verschillende soorten en maten. Wanneer u iets uit gaat kiezen dan is het uiteraard belangrijk dat de kleding lekker zit. Maar het moet ook goed passen bij de activiteit die u wilt uitvoeren. We leggen de verschillende soorten kleding graag aan u uit.

Regenjassen

Regenjassen zijn er in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er jassen die u makkelijk kunt opbergen, zoals de Mac in a Sac regenjas, en jassen die zowel water- als winddicht zijn. U vindt in ons assortiment ook jassen voor dagelijks gebruik, zoals de HRD Montreal lange regenjas dames.

Regenponcho’s

Een alternatief voor een regenjas is de regenponcho. Het voordeel van een regenponcho is dat u hem gemakkelijk en snel aantrekt. Ook zijn er poncho’s speciaal voor op de fiets of die over uw rugzak passen.


HRD Montreal lange
regenjas dames

Mac in a Sac
fietsponcho

€ 198,95

€ 39,95

Regenbroeken

Een goede aanvulling op uw regenjas is een regenbroek. In ons assortiment vindt u broeken die makkelijk op te bergen zijn. Of met een rits in de broekspijpen zodat de broek makkelijk over uw schoenen aangetrokken kan worden.

Regenhoedjes

Aanvullend op de regenkleding bieden wij regenhoedjes. Zij houden uw hoofd droog en warm. Bovendien houdt de rand van het hoedje de regen uit uw ogen. 

Een tekenbeet voorkomen en behandelen
Een tekenbeet voorkomen en behandelen

In bossen en grassen ligt de teek op de loer. We geven je tips hoe je een tekenbeet kan voorkomen en hoe je een beet moet behandelen. 

Lees het volledige artikel
Zo strik je de veters van je wandelschoenen
Zo strik je de veters van je wandelschoenen

Ken jij deze strik- en rijgtechnieken al? Wij helpen je voor meer wandelcomfort!

Lees het volledige artikel