Tienduizend

Het belang van stappentellen

Tienduizend, het lijkt wel het nieuwe magische getal. Hoe vaak hoor je iemand zeggen dat hij nog even een wandeling gaat maken om die dag nog aan de tienduizend stappen te komen? Waar komt deze norm vandaan, hoe haal je het, en hoe noodzakelijk is het?

Veel mensen leiden een zittend bestaan - in deze tijd van thuiswerken en thuisbezorgen misschien zelfs meer dan ooit. Maar te veel zitten is bijzonder slecht voor de gezondheid. Weinig lichaamsbeweging kan leiden tot allerlei klachten als overgewicht, broze botten, zwakke spieren, ontstekingen en een hoge bloeddruk. Daardoor loop je een grotere kans op hartaandoeningen, chronische ziekten en andere narigheden. 

In Japan wist men dit al langer: in de jaren zestig merkte de arts Yoshiro Hatano dat mensen die per dag een half uurtje meer liepen, een stuk gezonder waren. In het dagelijkse leven, zo stelde hij vast, zet je gemiddeld zesduizend stappen per dag. Met dertig minuten extra wandelen tel je daar vierduizend bij op. Zo werd tienduizend stappen per dag de norm. Hij bracht een van de eerste stappentellers op de markt, de manpo-kei, letterlijk de 'tienduizend-stappen-meter'. Het werd een groot succes.

Moet je per se tienduizend stappen halen? Eerlijk gezegd is daar niet veel bewijs voor. De bevindingen van Dr. Hatano lijken eerder een marketingcampagne. De meeste onderzoeken die daarna zijn gedaan, vergeleken vooral het verschil tussen tien- met vijfduizend stappen, dus wat de voordelen zijn van een actieve boven een passieve levensstijl. Natuurlijk blijkt dan dat mensen die tienduizend stappen zetten gezonder zijn.

Pas recent wordt onderzocht of je met iets minder stappen hetzelfde resultaat bereikt. Eerste onderzoeken lijken aan te tonen dat de meeste mensen al voldoende gezondheidsvoordelen ervaren bij 7.500 stappen per dag.

Of u nu 7.500 of 10.000 nastreeft, wandelen is gezond. Met kleine aanpassingen in uw leven gaat het u lukken om uw dagelijkse stapgemiddelde te verhogen. Ga een blokje om tijdens de lunchpauze, neem de trap in plaats van de lift en loop naar de supermarkt. Om u hierbij te helpen, hebben wij stappentellers van Silva. Zo kunt u precies zien hoeveel stappen u op een dag zet.

Veel succes!