Behoor jij tot een van die ruim 45.000 geluksvogels die de Nijmeegse 4Daagse gaat lopen? We hebben een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat je The Walk of the World net iets comfortabeler uitwandelt. Daarnaast vind je een link naar de Antilope 4Daagse checklist om er zeker van te zijn dat je alles bij je hebt. Van Wandelwol om blaren te voorkomen tot een CoolnetUV + Insect shield Buff als bescherming tegen de zon en muggen, met deze checklist ben je op alles voorbereid!

Trainen is het halve werk

Het trainen is enorm belangrijk voor de 4Daagse, een goede voorbereiding is immers het halve werk. Het doel is om de trainingen zo veel mogelijk te laten aansluiten op de werkelijke omstandigheden tijdens de 4Daagse. Hier hoort helaas ook vaak regen bij. We wonen nu eenmaal in Nederland en het weer blijft vaak onvoorspelbaar. Ga daarom ook in de regen trainen. 
Of de zon zal schijnen of dat het zal regenen kunnen we niet voorspellen, wat we wel zeker weten is dat je vroeg op moet. Een tip van ons is om ook eens een vroege wandeling te maken om te ervaren hoe dit voelt.

Maak de training zo realistisch mogelijk

Nu ligt het natuurlijk voor de hand dat je kilometers gaat maken om aan de lange afstanden te wennen. Wat vaak vergeten wordt, is om ook tijdens het trainen je rugzak of heuptas te dragen met hetzelfde gewicht als wanneer je dadelijk op de Via Gladiola loopt. Op deze manier kun je al tijdens de training ervaren hoe het voelt om met een volledig ingepakte tas te lopen. Wanneer je niet gewend bent om met een tas te wandelen, kun je het gewicht ook langzaam opbouwen. 

Trainingstocht door de Alblasserwaard

Nu hebben we nog twee tips rondom de trainingstochten. Wanneer je altijd alleen of met een klein groepje wandelt, kan de menigte tijdens de 4Daagse een wereld van verschil zijn. Let er bijvoorbeeld op dat je wel in je eigen tempo blijft lopen en niet het tempo van een ander overneemt. Wij raden het aan om eens een georganiseerde tocht te wandelen. Zo organiseren wij bij Antilope Outdoor elk jaar een 4Daagse trainingsdag door de Alblasserwaard.

Wat we hier in Alblasserdam niet kunnen nabootsen, maar tijdens de 4Daagse toch een uitdaging kan zijn, zijn heuvels. Daarom is het slim om ook tijdens je trainingen in een heuvelachtig gebied te wandelen. Ook is het nuttig om meerdere dagen achter elkaar te wandelen, omdat de tweede dag echt anders aanvoelt.

Op pad met de juiste uitrusting

Laagjes, laagjes, laagjes. Als je weleens bij ons in de winkel bent geweest, dan heb je het vast vaker gehoord. Het is de beste tip die we je kunnen geven. Wanneer je laagjes draagt, kun je je veel makkelijker aanpassen aan het wisselvallige Hollandse weer. Het is ook belangrijk jezelf te beschermen tegen de zon, denk daarom naast zonnebrandcrème aan een hoedpet of Buff.

We raden je aan om sokken met merinowol te dragen. Merinowol heeft namelijk de eigenschap om temperatuur te reguleren en is ook antibacterieel. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat je voeten droger blijven en minder gaan ruiken, wat op zijn beurt weer leidt tot minder blaren. Neem voor natte dagen een extra paar sokken mee, zodat je droge sokken kunt aantrekken als de andere nat zijn geworden.

Het werd al even genoemd, natte voeten zorgen vaak voor blaren. Natte schoenen zijn vaak de oorzaak van veel blarenleed. Als je schoenen hebt met een Gore-Tex-membraan zijn de schoenen 'waterdicht'. Toch kan er langs je been water de schoenen in lopen, waardoor zij nat zullen worden vanbinnen. Je kunt je schoenen ‘s avonds drogen door er een prop krantenpapier in te doen. Of nog makkelijker: gebruik de Sidas Dryer Bags. Ook kan je ervoor kiezen om een tweede paar schoenen mee te nemen. Zo kun je na een natte etappe de volgende dag droge schoenen aan doen. Zorg er wel voor dat beide paren goed zijn ingelopen!

Rusten, drinken en eten

Experimenteer tijdens je trainingen met wat voor jou werkt qua rustpauzes, drinken en eten. Ons advies is om regelmatig een rustpauze te nemen van kortere duur. Als je te lang ergens gaat zitten, heb je meer kans op stijve spieren en heb je waarschijnlijk meer moeite om weer op gang te komen. Zorg ook dat je niet afkoelt tijdens je rustpauze: dit is niet goed voor je spieren. Het kan slim zijn om een rustplanning te maken, je kunt onderzoeken wat voor jou werkt tijdens het trainen.

Blijf gehydrateerd en eet behoud je energie

Het is belangrijk dat je geen dorst krijgt, dus neem regelmatig een slok water. Je verliest door het zweten ook veel zout. Het is dus slim om je zouten aan te vullen door bijvoorbeeld Oral Rehydration Salt (O.R.S.) te gebruiken. O.R.S. is een mengsel van zouten en suikers en bevordert de vochtopname bij fysieke inspanning.

Wat eten betreft, geldt hetzelfde als voor drinken: wanneer je honger krijgt ben je eigenlijk al te laat. Begin je dag met een heerlijk koolhydraatrijk ontbijt en zorg tijdens de etappe dat je energiepeil gelijk blijft door regelmatig kleine hoeveelheden te eten. Voor een energieboost onderweg is een energiereep de perfecte optie.

Voor meer tips en adviezen

We hebben een handige Antilope 4Daagse-checklist voor je gemaakt. Via deze link kun je deze downloaden, zodat je zeker weet dat je goed van start gaat en net iets makkelijker de Via Gladiola bereikt.

Je bent ook altijd van harte welkom in de winkel voor advies van onze verkopers. Wanneer je in de winkel bent, kunnen we samen kijken naar de beste uitrusting voor jou. De koffie staat klaar!

Tot slot wenst heel het Antilope Outdoor-team je heel veel succes!