Elke wandelaar heeft er wel eens mee te maken gehad: de teek. Een klein beestje dat grote gevolgen met zich mee kan brengen. Er bestaat namelijk een kans dat je de ziekte van Lyme oploopt na een tekenbeet. We vertellen je meer over het voorkomen van een tekenbeet en hoe je de beet kunt behandelen.

Wat is een teek?

Het voorkomen van een tekenbeet begint bij het weten wat een teek nu precies is. Een teek is een geleedpotig diertje dat lijkt op een spinnetje, dat zich voedt met het bloed van zoogdieren en mensen. Je komt ze tegen in bossen, struiken en (hoge) grassen, waar ze met hun 1 tot 3 millimeter niet opvallen. Je kan ze het hele jaar door tegenkomen, maar ze worden het meest actief bij een temperatuur boven de 7℃.

Ze kunnen niet springen en laten zich ook niet uit bomen vallen, maar ze kruipen op hun ‘gastheer’ zodra deze in de buurt is. Daar zullen ze een warm plekje opzoeken om zich in de huid vast te bijten. Controleer daarom altijd, na een wandeling in het bos of park, in ieder geval de oksels, liezen, knieholtes en achter de oren. Maar het beste is om je hele lichaam te controleren.

Een tekenbeet beter voorkomen dan genezen

Ongeveer 20% van de teken is besmet met de ziekte van Lyme, een bacteriële ziekte. Deze ziekte kan de teek aan de mens overbrengen. De term ‘beter voorkomen dan genezen’ gaat hier dus zeker op.

We kunnen je nu natuurlijk wel zeggen dat je beter teek-rijke gebieden kan vermijden, maar er zijn ook andere manieren om een tekenbeet te voorkomen of de kans erop in ieder geval te verkleinen. Ondanks onderstaande tips is het altijd belangrijk dat je jezelf direct controleert na een wandeling of een bezoek aan een gras- of bosrijk gebied.

  • Nauwsluitende kleding
    Draag nauwsluitende kleding, dichte schoenen, lange mouwen en een broek met lange pijpen. Voor extra zekerheid kan je je sokken over je broekspijpen dragen. In ons assortiment hebben wij diverse anti-insect-broeken voor dames en heren die dankzij een speciale coating insecten op afstand houden.

    Tip: als je lichtgekleurde kleding draagt, dan valt de teek sneller op. Je kan hem dan wellicht al verwijderen voor hij zich in jouw huid vastbijt.

  • Anti-insecten-middelen
    Naast de juiste kleding zijn er ook diverse anti-insecten-middelen tegen teken. Denk aan middelen met DEET, zoals de CarePlus Anti-Insect DEET 40% spray. Deze beschermt je ook gelijk tegen andere insecten. Dan zijn er nog middelen speciaal tegen teken, zoals de CarePlus Anti Teek-sprayDeze beschermt je tot 6 uur en is ook geschikt voor kinderen.


Bekijk hier alle anti-insecten-middelen

  • Ultrasone apparaten
    Wil je geen spray of lotion gebruiken, dan zijn er ook nog andere handige hulpmiddelen. De apparaatjes van 

    Tickless maken gebruik van een ultrageluid (ultrasoon) dat het oriëntatievermogen van teken verstoort. Dit geluid is niet te horen voor mensen en dieren, dus je hebt er zelf geen last van. Draag het apparaatje eenvoudig aan je jas, tas of zelfs op je schoenveter. Voor huisdieren zijn er speciale apparaatjes te verkrijgen voor aan de halsband.

Bekijk hier alle Tickless-producten

  • Blijf op de paden
    Een teek kruipt vanaf planten, struiken en (hoge) grassen op zijn gastheer. Als je op de paden blijft, dan kom je niet met struiken en grassen in aanraking en kan een teek niet overlopen.

Wat als je toch een tekenbeet moet genezen?

Als je bovenstaande tips opvolgt, dan verklein je de kans op een tekenbeet aanzienlijk. Toch bestaat er een kans dat een teek jouw huid heeft kunnen bereiken.

Je herkent een tekenbeet aan een klein zwart/bruin bolletje dat vastzit in de huid. De plek kan gaan jeuken. Er kan zich ook een rode plek omheen ontwikkelen.

De teek zo snel mogelijk verwijderen

1. Om de teek te verwijderen gebruik je bij voorkeur een tekentang, zoals de Tick-Out - tickremoverLees altijd de gebruiksaanwijzing van het hulpmiddel dat je gebruikt.

2. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid. Voorkom dat je de teek leegknijpt.

3. Trek nu de teek in een rechte beweging uit de huid.

4. Ontsmet het wondje met jodium of alcohol.

5. Noteer de datum van de beet. Zo kan je bij eventuele klachten makkelijk terugkijken wanneer de beet heeft plaatsgevonden.

Houd de plek goed in de gaten

Als je de teek verwijderd hebt, dan is het belangrijk om de plek goed in de gaten te blijven houden. Vermoed je dat de teek al meer dan 24 uur in je huid heeft vastgezeten, neem dan altijd direct contact op met je huisarts.

Zo herken je of je door de beet de ziekte van Lyme hebt opgelopen:

  • Als er een verkleuring of rode kring rondom de plek verschijnt, dan moet je contact opnemen met je huisarts. Dit kan nog na enkele weken of zelfs maanden voorkomen.
  • Ook als je binnen enkele maanden griepachtige klachten, minder kracht, uitstralende pijn of gewrichtsklachten krijgt, neem dan contact op met de huisarts.

Wij helpen je graag

We hopen dat je dankzij deze blog goed voorbereid aan jouw wandeling kan beginnen. Heb je toch nog vragen over anti-insectenmiddelen of de juiste anti-insectbroek? Onze ervaren medewerkers staan met een kopje koffie voor u klaar om u te adviseren.