Ken je dat? Je hebt prachtige nieuwe wandelschoenen en een fijn zittende outdooroutfit gekocht. Maar bij thuiskomst vraag je je af: hoe kan ik mijn schoenen en kleding het beste onderhouden en welke producten gebruik ik daarvoor? Onze verkopers adviseren je hier graag over bij jouw aanschaf in onze winkel. Wil je het nog eens nalezen? Dan ben je in deze blog aan het juiste adres.

Waarom schoenen en kleding onderhouden? 

Het belangrijkste antwoord op deze vraag is: het zorgt ervoor dat je langer plezier beleeft van de producten. Daarnaast zorg je voor minder verspilling en belasting van het milieu. Heel duurzaam dus. Een bijkomend voordeel is dat goed onderhoud de functionaliteit van de schoenen en kleding verbetert. Denk hierbij aan de water- en vuilafstotende functies. Wist je trouwens dat alle onderhoudsmiddelen die wij verkopen niet belastend zijn voor de natuur? Dat maakt het onderhoud extra duurzaam!

Maar hoe zorg je er nou voor dat je de schoenen en kleding goed onderhoudt? Dat vertellen we hieronder.

Onderhoud van wandelschoenen

Om te zorgen dat jouw wandelschoenen langer mee gaat, raden we je aan om de schoenen na elke wandeling schoon te maken. Met een borstel en lauwwarm water verwijder je al het vuil. Na verloop van tijd wordt de schoen minder water- en vuilafstotend. Maar geen nood, er zijn onderhoudsmiddelen die dit herstellen. Dit heet impregneren. Je kan dit doen met een impregneerspray, zoals Collonil Carbon Pro of Grangers Footwear Repel Plus. 

Heb je leren wandelschoenen, dan is het belangrijk dat je regelmatig de schoenen behandeld met wax of conditioner. Zo voorkom je dat ze uitdrogen, bros worden of gaan scheuren.

Als laatste heeft ook de opbergplek invloed op het nodige onderhoud van je schoenen. Voorkom schimmel door ze op een droge en goed geventileerde plek op te bergen.

Op deze pagina lees je uitgebreid hoe je bovenstaand onderhoud kan uitvoeren.

Onderhoud van (waterdichte) kleding

Wassen is de bekendste manier van onderhoud van kleding. Maar let op, was je kleding op een zo laag mogelijke temperatuur met zo min mogelijk wasmiddel. Zo zorg je dat de kleuren en materialen langer mooi blijven.

Waterdichte en waterafstotende kleding

Vuil zorgt ervoor dat de functionaliteit van waterdichte kleding kan afnemen. Het zorgt voor verstopping van het waterdichte, ventilerende membraan en/of coating van het kledingstuk. Omdat elke wasbeurt voor een stukje slijtage zorgt aan je kledingstuk is het belangrijk om eerst te bepalen of reiniging van alleen de vlek voldoende is.
Is het toch nodig om het kledingstuk te wassen, kies dan voor een wasmiddel zonder chemicaliën. Zoals de Grangers Performance wash. Maar let op! Gebruik hier geen ander wasmiddel of wasverzachter bij en vermijd oude zeepresten.

Net als bij schoenen is het belangrijk om de waterdichte kleding na het wassen te impregneren. Hierdoor parelt het water weer van de stof af. Je kan dit doen met een impregneerspray, zoals Grangers Performance Repel Spray Plus, of gebruik een impregneerwasmiddel als Grangers Clothing Repel. Met de Grangers 2 in 1 Wash & Repel heb je wasmiddel en impregneermiddel in 1.

G-1000 kleding kan je met de FjällRäven Greenland Wax opnieuw impregneren. Gebruik je veel wax, dan maak je het kledingstuk sterk en goed bestand tegen weer en wind. En als je kleding weer wast, krijg je een koeler kledingstuk met een goed ademend vermogen. Na twee of drie wasbeurten kun je opnieuw jouw kleding waxen. Lees hier meer over G-1000 en het onderhoud ervan.

Wollen kleding

Wol heeft als eigenschap vuil- en geurafstotend te zijn. Hierdoor is het dus niet nodig om jouw wollen kleding vaak te wassen. Doordat de geuren niet in de vezels worden opgenomen, is het zelfreinigend. Laten luchten is dus vaak al voldoende.
Is wassen toch nodig, dan is het belangrijk dat je gebruik van maakt van een wolwasmiddel en dat je een zo laag mogelijke wastemperatuur gebruikt.
Wist je dat de kleding van Woolpower wel op 60℃ gewassen mag worden? Dit komt omdat de wol eerst behandeld is in de ‘superwash’, waardoor er een voorkrimping heeft plaatsgevonden.

Op deze pagina lees je stap voor stap hoe je jouw (waterdichte) kleding kan onderhouden.

Wij helpen je graag

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Of wil je specifiek advies? Dan ben je natuurlijk van harte welkom in onze winkel in Alblasserdam. Onze ervaren medewerkers staan met een kop koffie voor je klaar!