Heb jij hem ook, je veterstrikdiploma? Trots kwam je thuis van school met dit diploma op zak. Vandaag is het tijd om je veterstrikdiploma voor gevorderden te halen. Want het rijgen en strikken van veters voor je wandelschoenen lijkt simpel, maar wordt toch vaak onderschat. Door goed te rijgen en te strikken voorkom je o.a. blaren en ga je druk op bepaalde gevoelige plekken van je voet tegen. En welke soort veter kies je eigenlijk? We vertellen je er in deze blog meer over.

Persoonlijke keuze

Het rijgen en strikken van je wandelschoenen kan op verschillende manieren. De juiste manier is vooral een persoonlijke keuze, omdat je die fijn vindt of het verlicht bepaalde drukpunten. De basisregel is wel dat je niet te strak (kans op afknellen), maar ook niet te los (kans op glijden) moet strikken. Let wel! Het goed zitten van de schoen, begint met een juiste pasvorm. Hierover kunnen wij je adviseren en probeer vooral de schoenen voor aankoop uit ons Experience Center.

Welke soort veter kies je?

De ene veter is de andere niet. Ze zijn te verkrijgen in verschillende lengtes, diktes, breedtes, vormen en kleuren. We vertellen je er wat meer over.

Veters in ons assortiment

De lengte van de veter

De benodigde lengte is afhankelijk van het aantal gaatjes/haakjes dat de schoen heeft. Het makkelijkste en de meest zekere manier is natuurlijk om de oude veter op te meten. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan helpt onderstaande tabel. Let wel op dat dit een richtlijn is.

Ronde veter

De ronde veter komt het meest voor in wandelschoenen. Deze glijden namelijk het makkelijkste door de gaatjes en langs de haakjes. Het nadeel van het makkelijk glijden is dat de strik ook sneller los kan gaan. Maar met onderstaande striktechnieken kan je dit weer makkelijk voorkomen.

Platte veter

De platte veter is het tegengestelde van de ronde veter. Deze heeft als voordeel dat de knoop minder snel los gaat, omdat de veter minder glijdt. Maar dat heeft tegelijk als nadeel dat de veter minder makkelijk door de gaatjes en haakjes van je schoenen glijdt. Hierdoor zullen ze ook sneller slijten.

Half ronde veter

De halfronde veter is een combinatie van de ronde en de platte veter. Ze gaan minder snel los dan de ronde veter en glijden makkelijker door de gaatjes dan platte veters. Wel is de half ronde veter gevoeliger voor slijtage (door wrijving langs de haakjes).

Materiaal van de veters

De meeste veters zijn gemaakt van katoen. Echter heeft deze het nadeel dat ze vocht opnemen. Daarom worden bij wandelschoenen vaak synthetische veters gebruikt. Deze nemen geen vocht op. Bovendien zijn ze ook nog eens sterker dan katoenen veters. We hebben een nieuw merk: ReLace. Dit zijn synthetische veters volledig gemaakt van gerecyclede petflessen. Ja je hoort het goed, sterke veters die ook nog eens duurzaam zijn. Met ieder paar veters worden er 10 petflessen uit het milieu gehaald!

Het rijgen van de veters

Het rijgen van je veters kan op verschillende manieren, van boven naar beneden en met de strik boven of in het midden. Elke manier heeft zijn eigen voordelen. Bovendien kan je, door te spelen met de veters, de schoen bijvoorbeeld bovenaan strakker strikken dan onderaan, of natuurlijk andersom.

Rijg je de veter boven de haakjes langs, dan kan je per haakje bepalen hoe strak je de veter wilt hebben. Bij bepaalde drukpunten kan je op de drukplek het kruisen overslaan. Wil je het slippen van de hiel voorkomen? Dat doe je door de strik in het midden te plaatsen. Pijnlijke tenen of druk aan de zijkant van de voorvoet kan je ook simpel ontlasten. Bekijk alle rijgtechnieken stap voor stap:

Rijgtechnieken stap voor stap

Verschillende striktechnieken

Je kent het wel, de gewone strik heeft de neiging snel los te gaan. De meeste mensen leggen daarom een dubbele knoop. Maar er zijn een aantal striktechnieken waarbij je veters gegarandeerd goed blijven zitten.

Zo heb je de chirurgische schoenveterknoop waarbij je begint met de gewone strik en deze afmaakt door één van de lussen nogmaals door het gat te halen. Met de twee-lussen-knoop maak je een strik door twee lussen om elkaar heen te knopen. En heb je wel eens van de FreedomKnot gehoord? Op deze pagina zie je stap voor stap hoe je bovenstaande striktechnieken zelf kunt uitvoeren.

Striktechnieken stap voor stap

Wij helpen je graag

We hopen dat je dankzij deze blog nog beter van jouw wandeling kan genieten. Kom je er niet uit, of zitten je schoenen nog steeds niet goed? Onze ervaren medewerkers staan met een kopje koffie voor u klaar om u te adviseren.