Achtergrond Bauerfeind

Bauerfeind is een Duits familiebedrijf dat van oorsprong de expert is in het maken van medische braces, bandages en compressiemateriaal. Sinds 2016 worden deze artikelen door Bauerfeind ook voor sportdoeleinden geproduceerd. Zo maakt het bedrijf onder andere materiaal voor wandelaars. Bauerfeind is één van de hoofdsponsors van de Nijmeegse vierdaagse.

Compressiekous en -sleeve

Bloedvaten

De bloedvaten in ons lichaam kunnen we grofweg indelen in drie typen:

1.       Slagaders die het bloed van het hart naar de rest van het lichaam voeren.

2.       Haarvaten die rondom de organen liggen en daar zuurstof en voedingsstoffen afgeven en afvalstoffen opnemen.

3.       Aders die het bloed weer terug naar het hart voeren.

De haarvaten in de voeten monden uit in de aders die het bloed met de afvalstoffen wegvoeren. De aders bevatten klepjes waardoor het bloed niet terugstroomt naar de voeten. Bij gezonde, jonge mensen sluiten deze klepjes goed aan. Gedurende het ouder worden of als u een staand beroep heeft, kunnen de klepjes minder goed gaan functioneren. Wanneer de klepjes minder goed functioneren, worden vocht en afvalstoffen niet goed afgevoerd. Hierdoor kan zwelling en verzuring in de onderbenen optreden. Dit zorgt voor kramp, pijn en een zwaar gevoel in de benen.

Het dragen van compressiekousen of -sleeves zorgt ervoor dat de klepjes beter sluiten waardoor zo’n 80% van de klachten wordt voorkomen.

Werking van compressiemateriaal

De compressiekous en -sleeve geven de meeste compressie in de enkel. De compressie neemt af richting de knie. Dit zorgt ervoor dat vocht en afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. Dit is het grootste verschil tussen een compressiekous van Bauerfeind en een goedkope variant van bijvoorbeeld de supermarkt waar de compressie over de hele kous gelijk is. Daarnaast is een compressiekous van Bauerfeind gemaakt van materiaal dat veel beter ventileert.

Compressiemateriaal kan ook heel goed gebruikt worden om asfalteczeem en een shin splint te voorkomen. Asfalteczeem is onder andere bekend van de Nijmeegse vierdaagse. Het ontstaat door het lange wandelen en de zon die reflecteert op het asfalt. Een shin splint is een verzamelnaam voor irritaties van het scheenbeen. Een shin splint kan ontstaan door overbelasting. De beweging van de kuit zorgt voor irritatie aan het scheenbeen. Veel hardlopers dragen compressiekousen om een shin splint te voorkomen.

Kous of sleeve

Het voordeel van de compressiekous is dat de kous ook compressie geeft rond de voeten en enkels. Hierdoor ontstaat er minder snel zwelling van de voeten. Wanneer u graag uw eigen wandelsok aan heeft, is het dragen van een sleeve een goed alternatief. Deze bedekt de voeten niet en geeft daardoor pas compressie vanaf de enkel. Een nadeel van een sleeve zou kunnen zijn dat bij een langere rustpauze de sleeve af moet. Wanneer dit niet wordt gedaan ontstaat er zwelling onder en rondom de enkels. Bij ons in de winkel kunnen we de compressiekous of -sleeve bij u aanmeten en kunnen we kijken welke van de twee het beste bij u past.