Het is raadzaam om voor het eerste gebruik je wandelschoenen te impregneren met een waterafstotende spray die geschikt is voor schoenen met een membraan. Bij aanschaf van een paar wandelschoenen bij ons in de winkel, doen wij dit de eerste keer.

Bij schoenen met een buitenmateriaal van (nubuck)leer kun je gebruik maken van een conditioner of wax. Wij verkopen dit van de merken Grangers en Collonil:
https://www.antilopeoutdoor.nl/onderhoudsproducten/grangers-footwear-repel-5424.html

https://www.antilopeoutdoor.nl/onderhoudsproducten/carbon-wax-3233.html 

Na verloop van tijd heeft een schoen iets meer onderhoud nodig en is het beter om een lotion of wax te gebruiken. Wij adviseren daarin altijd een bijenwax te gebruiken omdat het een natuurlijk materiaal is wat het leer vet houd, flexibel en zacht. Bijenwax heeft daarnaast een goede waterafstotende functie, vocht parelt eenvoudig van het leer af waar wax is gebruikt. Opborstelen met een nubuckborsteltje is na behandeling belangrijk om de nubuckstructuur van het leer te herstellen en daarmee het ademende vermogen van het materiaal terug te brengen.

Schoenen met een syntethisch buitenmateriaal zijn minder onderhoudsgevoelig. Na gebruik in vieze omstandigheden kun je ze gemakkelijk afborstelen met een grovere borstel. Het is niet nodig om schoenen met een syntethische buitenmateriaal in te spuiten. Je kunt de schoenen eventueel wel inspuiten met een waterafstotend materiaal. Het materiaal dat wij ervoor adviseren is Carbon pro: https://www.antilopeoutdoor.nl/onderhoud-kleding/collonil-carbon-pro-3234.html